6b ja 5. klass Eesti Põllumajandusmuuseumis 06. ноября Andrus Peetson
31. oktoobril käisime Viljandis ja Ülenurmel.
Kõige pealt tutvusime Viljandi lossi varemetega. Nägime ja saime teada, mida tähendab paljand. Jalutasime mööda ürgoru põhja ja vallutasime linnuse. Lõunatasime laululaval ning seejärel sõitsime juba Ülenurmele Põllumajandusmuuseumisse.
Seal läbisime programmi „Terast leivani“. Nägime, kui pikk on rukis „Sangaste“ ja miks see vajalik on. Giid näitas, kuidas kasutada sirpi, kooti, käsikivi. Saime ka ise proovida vilja peksta kui ka käsikivil jahvatada. Nägime hobuseid, lambaid, kitsi, jäneseid, erilisi kanu. Poistele pakkus suurt huvi ka õues asuvad vanemad põllumajandusmasinad.
Seejärel suundusime leivakotta. Saime teada, millest tehakse leiba, mis on juur ja juuretis. Igaüks sai endale valmistada kakukese, kuhu peale tuli teha enda märk, et oleks hiljem võimalik enda oma üles leida. Samuti kloppisime vahukoorest võid. Lõpuks saime oma tehtud kakukese ja või ära süüa.
Tegemist oli SA Eesti Maaelumuuseumid Eesti Põllumajandusmuuseumi haridusprogrammide projektiga „Toit ja tervis“ 2018 põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele. Aitäh Eesti Põllumajandusmuuseumile, et ta selliseid programme teeb. Soovitame ka teistel klassidel neist osa võtta. Meie saime hea tuju, lauamängu klassile ja raamatu leivaga seotud traditsioonide kohta.
Õpetajad Hele Nööri ja Hille Uustamm
31. oktoobril käisime Viljandis ja Ülenurmel.
Kõige pealt tutvusime Viljandi lossi varemetega. Nägime ja saime teada, mida tähendab paljand. Jalutasime mööda ürgoru põhja ja vallutasime linnuse. Lõunatasime laululaval ning seejärel sõitsime juba Ülenurmele Põllumajandusmuuseumisse.
Seal läbisime programmi „Terast leivani“. Nägime, kui pikk on rukis „Sangaste“ ja miks see vajalik on. Giid näitas, kuidas kasutada sirpi, kooti, käsikivi. Saime ka ise proovida vilja peksta kui ka käsikivil jahvatada. Nägime hobuseid, lambaid, kitsi, jäneseid, erilisi kanu. Poistele pakkus suurt huvi ka õues asuvad vanemad põllumajandusmasinad.
Seejärel suundusime leivakotta. Saime teada, millest tehakse leiba, mis on juur ja juuretis. Igaüks sai endale valmistada kakukese, kuhu peale tuli teha enda märk, et oleks hiljem võimalik enda oma üles leida. Samuti kloppisime vahukoorest võid. Lõpuks saime oma tehtud kakukese ja või ära süüa.
Tegemist oli SA Eesti Maaelumuuseumid Eesti Põllumajandusmuuseumi haridusprogrammide projektiga „Toit ja tervis“ 2018 põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele. Aitäh Eesti Põllumajandusmuuseumile, et ta selliseid programme teeb. Soovitame ka teistel klassidel neist osa võtta. Meie saime hea tuju, lauamängu klassile ja raamatu leivaga seotud traditsioonide kohta.
Õpetajad Hele Nööri ja Hille Uustamm